image

Hjørring Kommune – Borgerrettet energirådgivning

Samskabelse er øverst på dagsordenen i Hjørring Kommunes projekt om alternative opvarmningsformer hos private boligejere

 

Transition samarbejder med Hjørring Kommune på et projekt, hvor det vigtigste mål er at reducere antallet af oliefyr i kommunen. En af opgaverne er især at rådgive private boligejere med oliefyr om alternative opvarmningsformer. I projektet er der fokus på to landsbyer, som er uden for den kollektive forsyning.

 

 

Borgermøder skal fremme motivationen

Som udgangspunkt, afholder Transition borgermøder med fokus på samskabelse. Her får Transition kommunikeret bredt ud omkring de muligheder, der er hvis ens hus opvarmes med oliefyr. Her har borgerne mulighed for at møde hinanden, hvor de kan dele personlige erfaringer. Det er vigtigt at inddrage borgerne på denne måde, så de får motiveret andre til at tage stilling til alternative opvarmningsformer.

 

Antropologisk arbejde

Udover borgermøder, har Transition også haft antropologisk arbejde ind over projektet i form af fokusgruppe interviews. Her er fokus på at klarlægge hvad det er der motiverer borgerne, hvilke barrierer de kan opleve i forhold til beslutningen omkring udskiftningen af oliefyr, samt hvad de har af behov for at kunne tage den rigtige beslutning.

 

Individuel rådgivning

Transition skal besøge 50 boligejere, der har behov for individuel rådgivning. Her kan Transition gennemgå de reelle energibesparelser ved at investere i eksempelvis en varmepumpe eller efterisolere huset. Der er også her fokus på at få borgerne til at kommunikere med hinanden for at dele erfaringer, så samskabelse bliver overskriften i alle dele af projektet.

 

 

Kunde: Hjørring Kommune

Opgaveperiode: januar 2018 – marts 2019

Resultater: Målet er reducering af antallet af oliefyr i kommunen